VISITA AL MUSEU D’ARENYS ENTORN LA FIGURA DE CARMEN TÓRTOLA VALENCIA

16/03/2023
Lloc: Museu d'Arenys de Mar
Categoria: Notícies Sortides
MUSEU D’ARENYS.  CARMEN TÓRTOLA VALENCIA

Visita molt interessant conduïda per la directora del Museu Neus Ribas que ens va apropar a conèixer el personatge de la gran ballarina Carmen Tórtola València (1882-1955) i la seva col·lecció de puntes.

A la visita vàrem veure la col·lecció de puntes que la ballarina va reunir en el decurs dels anys, col·lecció que va ser adquirida pel Col·legi de l'Art Major de la Seda que la va dipositar al Museu d'Arenys de Mar el 1992. Es tracta d'un conjunt de més de 200 peces de puntes de diferents estils que la ballarina va col·leccionar però que també va utilitzar en les seves coreografies.

Carmen Tórtola Valencia va revolucionar l'art de la dansa a Espanya per les seues coreografies que s'allunyaven del classicisme de la dansa i s'assemblaven a altres ballarines revolucionàries com Isadora Duncan. Per aquest motiu Tórtola Valencia va ser molt apreciada per la intel·lectualitat de l'època: Valle-Inclán, Ruben Dario, Dalí... es trobaven entre els seus admiradors.

Dona carismàtica i intel·ligent, Tórtola Valencia va saber treure partit a la seva imatge fins a convertir-se en la imatge de la línia de perfums i sabons "La Maja" de l'empresa Myrurgia.