Notícies

Reunio amb la Federació ACAPPS

Alt

La Junta de l’Aula ha mantingut  reunió amb un representant de la Federació ACAPPS  que aglutina famílies i persones amb sordesa que es comuniquen oralment . L’objectiu ha estat el de rebre informació de com es poden fer accessibles les nostres conferències per a les persones amb dificultats auditives.

Desxifrant 300 anys de Maçoneria

Alt

La conferència d’avui està lligada amb la Ruta La Barcelona maçònica: les petjades de la societat secreta a la ciutat, Ruta guiada pel conferenciant d’avui David Revelles Soriano que farem els pròxims dies 15 i 16 d’abril. Per aquesta ocasió també hem hagut de fer 2 grups.

 

EL CONFERENCIANT

Matemàgiques

Alt

Les matemàtiques les fem contínuament….per comprar un pis, per saber quant triga un acte, per endevinar l’esperança de vida. Més concretament s’ha parlat avui de com es mesura el temps, de les probabilitats i una pinzellada a personatges importants en la història de les matemàtiques.

 

EL CONFERENCIANT

Marcos Ibáñez Llop, professor de la Universitat Pompeu Fabra, universitat que tutela la nostra Aula.

Ruta Jujol per terres tarragonines. Visita guiada 19 i 20 de març

Alt

Dos grups de l'Aula hem resseguit la ruta Jujol al Tarragonès i l'Alt Camp. Un grup el dia 19 i l'altre el 20 de març. Una visita guiada molt interessant que ens ha permès conèixer l'obra de Josep Maria Jujol i Gibert. El dia 18 d'aquest mes la conferència de l'Aula va ser sobre aquest arquitecte. Amb la sortida hem pogut apreciar en viu part de la seva obra.

 

 

Josep Maria Jujol: l’arquitecte en el qual es reunia la creació imaginativa, l’extravagància i el reciclatge “avant-la-lettre”

Alt

JOSEP M. JUJOL I GIBERT, va ser un arquitecte modernista que va néixer a Tarragona el 16 de setembre del 1879, i va morir a Barcelona l'1 de maig del 1949. L'any 1904 va començar a col·laborar amb Antoni Gaudí. Des de 1908 fins al 1949 de manera intermitent va anar actuant a la ciutat i al Camp de Tarragona en diferents obres com l’església de Vistabella, la Parròquia de Guimerà, la Parròquia de Constantí, l'Ermita de Montferri,… i també diferents obres a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Veure per entendre: els misteris de la vida sota l’objectiu

Alt

A la conferència d’avui s’ha parlat de la imatge científica, de com els últims avenços ens ajuden a explicar com funciona la vida. I per fer això no cal anar a l’altra banda del món. Es pot fer molta ciència al mateix Arenys.

 

 

LA CONFERENCIANT

Montserrat Coll Lladó, arenyenca, investigadora en imatge científica. Investigadora que ja prometia quan estudiava a l’Institut els Tres Turons, on havia guanyat premis d’investigació a nivell de l’Estat Espanyol.

Camins i boscos: privats o públics?

Alt

Tenim més boscos, proporcionalment, que Canadà o Suïssa. I tot i que els territoris forestal representen el 64% de Catalunya (un 40% estrictament boscos), hi vivim d’esquena. La seva rellevància és triple per les seves funcions ambiental, social i econòmica. Avui en dia hi ha controvèrsia amb els camins i els boscos i cada cop hi ha més conflictes per a poder conjuminar aquestes tres funcions.

 

EL CONFERENCIANT

La protecció a les persones en les esferes personals i patrimonials

Alt

El conferenciant ha explicat els instruments jurídics -els més importants- per deixar protegida la nostra persona i el nostre patrimoni, protecció i suport. Des del 2021 tot ha canviat radicalment. També s'ha parlat de les Voluntats Anticipades, que abans s’havien de tenir en compte però que en l’ordenament actual s’han de respectar.

 

EL CONFERENCIANT

Francesc José Maria Sánchez, és advocat (Llicenciat en Dret el 1984 i màster en Dret Penal, el 1990, per la Universitat de Barcelona).

 

Visita guiada al Museu de Badalona

Museu de Badalona

El Museu de Badalona va ser construït sobre les termes de la ciutat romana de Baetulo, descobertes el 1954, quan s’urbanitzava l’anomenat clos de la Torre. L’edifici, obra de l’arquitecte Camil Pallàs i Arisa, aleshores cap del Servei de Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona, s’inaugurà el 30 de gener de 1966.

La llibertat d’expressió en temps convulsos

Alt

Vivim en un estat de dret social i democràtic. Sobre el paper la constitució, la llei d’enjudiciament criminal són impecables. La constitució és de les més avançades del món. El problema son els constitucionalistes. No hi ha un problema de legislació, el problema d’Espanya és allò que es diu un estat dual. Hi ha una sèrie d’organismes que s’escapen del control democràtic i que dividiríem en dos grups, els togats (jutges, fiscals) i uniformats (exèrcit. policia, les clavegueres).

 

EL CONFERENCIANT