Notícies

VIATGE AL ROMÀNIC CATALÀ: LA SEU D’URGELL, ANDORRA I ORGANYÀ. DIA 7 DE JUNY

Sala d’exposicions de les Homilies a Organyà. Fotografia Marga Sanz

Darrer dia a Andorra. El grup ha esmorzat i després del check-out a l'hotel sortida cap a Organyà.

A Organyà s'ha fet visita guiada i mostra del manuscrit de les homilies.

Dinar al restaurant  Organyà Parc.

Després de dinar anada a la Vall de Cabó. Visita a  l’Església romànica de Sant Serni  i  a l’exposició al seu interior del Manuscrit dels Greuges de Guitard Isarn i el  llinatge feudal dels senyors de Caboet.

Finalització i tornada del viatge.

Cloenda del curs acadèmic i celebració dels 20 anys de l'Aula

Alt

L'Aula d'Extensió Universitària d'Arenys de Mar ha fet la cloenda del curs 2023-24 i ho ha fet celebrant els seus 20 anys. Al Teatre Principal d'Arenys de Mar hi ha hagut parlaments institucionals i la projecció d'un audiovisual realitzat per Marta Pérez Verge. Després al Calisay s'ha fet un ressopó.

Longevitat i societat. Quins efectes tindrà l'augment de l'esperança de vida?

Alt

Es parla de l'envelliment o de la durada de la vida com si fos una mala noticia. I el cert és que és bo. Vivim més anys. En aquests moments Catalunya es un dels llocs d’Europa on hi ha menys naixements però mai ha tingut tanta gent com ara. Som 8 milions. Arenys de Mar és la població més envellida del Maresme, amb un 22%. L’índex d’envelliment a Catalunya als anys 75 era el 40 i ara es el 142. El que no funciona és el sistema en que es gestiona aquest fet. Per tant s'ha d'adaptar i a més es un procés que ve impulsat per Europa. 

 

EL CONFERENCIANT

VIATGE AL ROMÀNIC CATALÀ: LA SEU D’URGELL, ANDORRA I ORGANYÀ. DIA 6 de juny

Alt

S'ha fet  visita guiada a l’església romànica de Santa Coloma i la casa de la Vall. La nombrosa representació de l'Aula d'Arenys de Mar ha estat rebuda per la Regidora de Cultura i per la Síndica Menor del Comú d’Andorra la Vella.

Després del dinar a la Borda Estevet. hi ha hagut la tarda lliura.

 

VIATGE AL ROMÀNIC CATALÀ: LA SEU D’URGELL, ANDORRA I ORGANYÀ. DIA 5 de juny

Alt

L'Aula hem organitzat una sortida de tres dies cap al romànic Català...Andorra, la Seu d'Urgell i Organyà.

 

Dia 5 de juny.

En arribar a la Seu d'Urgell s'ha fet una visita guiada al centre històric i a la catedral.

Tot seguit s'ha fet el descans per dinar a l’Hotel Nice de la Seu.

A la tarda s'ha fet visita guiada al museu diocesà de la Seu, a càrrec del mossèn Benigne (arxiver).

Lise Meitner, una física que mai no va perdre la seva humanitat

Alt

La protagonista d’avui, Lise Meitner (Viena 1878 – Cambridge 1968) es una dona extraordinària. Cap persona ha estat mes cops nominada a Premi Nobel com ella...19 vegades a Premi Nobel de Química i 29 vegades al de Física sense rebre el premi. La seva recerca tracta sobre la fissió nuclear o el descobriment de nous elements, com el 109, el Meitneri. L’epitafi de la seva tomba diu, com la conferència d’avui, «Lise Meitner, una física que mai va perdre la seva humanitat».

 

EL CONFERENCIANT

Paraules intraduïbles: un tresor del català

Alt

El conferenciant està preocupat per la llengua, car segons ell cada vegada es parla menys i ens adonem que el català que sentim va perdent paraules o trets fonètics. Tot i això costa que s’entengui que el català perilla. El català es una llengua com qualsevol altra amb uns trets característics i amb una gran riquesa de mots i locucions algunes de les quals són pràcticament intraduïbles.

 

EL CONFERENCIANT

Les estacions de Haydn. El so original. Jordi Savall

Alt

35 membres de l'Aula van poder gaudir del magnífic concert, a l'auditori de Barcelona, dirigit per Jordi Savall en el que es va interpretar  Les Estacions de Franz Joseph Haydn.

 

https://www.auditori.cat/ca/esdeveniment/antiga-les-estacions-de-haydn/

REPERTORI

Cloenda del Taller Musical per a Adults

Alt

El Taller Musical per a Adults s'ha desenvolupat durant els darrers quatre divendres del mes de maig de 10h a 11.30h a la sala d’actes de la biblioteca a excepció del dia 10 que es va fer a l'Escola de Música. Les sessions han anat a càrrec de Laia Torres Badosa. El taller ha estat un espai que ha permès apropar-se a la música a través d’uns mirada ampla, propera i curiosa. Obrir-se a comprendre com ens hi relacionem tant a nivell quotidià com en d’altres àmbits i convidar-nos a gaudir plenament del fet musical. 

El negre i la moda

Alt

La conferència va associada amb la visita guiada que es farà al Museu d’Arenys el dimecres 29 de maig, on hi ha l’exposició temporal Vestides de negre. Elegància, tradició i moda alternativa. El negre ha estat un color que ha representat el poder però també la pobresa, el dol i l'austeritat. Tècnicament ha estat un color difícil d'obtenir i es pot ben dir que ha revolucionat la moda.

 

LA CONFERENCIANT

Sílvia Ventosa Muñoz, llicenciada en Filosofia i Doctora en Antropologia Urbana.