Conferències

Com es fan les pel·lícules i les sèries que veiem

Alt

A la conferència ens hem endinsat en el fascinant procés de la creació de pel.lícules i sèries, un viatge que comença amb una idea i es transforma a través de l'escriptura (guió), el rodatge i la postproducció en una obra audiovisual completa. Hem analitzat les etapes clau de la producció i conegut els professionals que fan possible aquest art col.lectiu.

 

LA CONFERENCIANT

Desxifrant la Intel·ligència Artificial

Alt

Hem pogut descobrir quins són els fonaments bàsics d’aquesta tecnologia emergent, els seus principals camps d’aplicació, així com dels reptes ètics, socials i polítics que planteja la seva implantació progressiva en tots els àmbits de la societat. Una oportunitat per entendre com funciona realment la intel·ligència artificial i quin impacte pot tenir en el nostre futur col·lectiu.

 

EL CONFERENCIANT

Bernat Salbanyà Rovira és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona.

Heráldica y Genealogía de D. Jaime Catalá i Albosa

Alt

Jaume Català i Albosa (Arenys de Mar 1 de novembre de 1835 - Barcelona, 1 de març de 1899). Fou bisbe de Canàries (1878-79), bisbe de Cadis (1879-83) i de Barcelona (1883-99). Assolí una veritable popularitat en la defensa dels drets dels obrers. Protegí Jacint Verdaguer i fou el primer president de la Fundació de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, creada el 20 de juliol de 1895. durant el seu pontificat foren edificades o restaurades moltes parròquies i creats centres de beneficència; hom acabà també la façana de la catedral.

 

Teresa d’Arenys, “la que de mi no es desdiu”

Alt

Maria Teresa Bertran i Rossell, coneguda en el món literari com la Teresa d’Arenys, ens va deixar l’any passat i, des de l'Aula, hem editat per Sant Jordi un díptic en record seu i li dediquem aquesta conferència. En el díptic tenim una bibliografia elaborada per la nostra biblioteca pública, un apunt biogràfic fet pel conferenciant d’avui i a la portada hi ha una il·lustració de l’Enric Maass, company de vida de la Teresa. Agraïm a la família Bertran les facilitats que ens han donat per poder utilitzar aquesta il·lustració.

Presentació de treballs de recerca d'alumnes de Batxillerat

Alt

El curs passat vàrem introduir un nou format a les conferències setmanals que fem a l'Aula. Es tracta que alumnes de batxillerat ens presentin els seus treballs de recerca. Enguany han estat els alumnes del Col·legi La Presentació que ens han exposat els seus treballs.

Donem les gràcies a la Madre Maria José i a la professora Eva Vilaró per acceptar la nostra proposta d’apropar la recerca de joves investigadors als nostres socis que setmana rere setmana assisteixen a les conferencies.

Desxifrant 300 anys de Maçoneria

Alt

La conferència d’avui està lligada amb la Ruta La Barcelona maçònica: les petjades de la societat secreta a la ciutat, Ruta guiada pel conferenciant d’avui David Revelles Soriano que farem els pròxims dies 15 i 16 d’abril. Per aquesta ocasió també hem hagut de fer 2 grups.

 

EL CONFERENCIANT

Matemàgiques

Alt

Les matemàtiques les fem contínuament….per comprar un pis, per saber quant triga un acte, per endevinar l’esperança de vida. Més concretament s’ha parlat avui de com es mesura el temps, de les probabilitats i una pinzellada a personatges importants en la història de les matemàtiques.

 

EL CONFERENCIANT

Marcos Ibáñez Llop, professor de la Universitat Pompeu Fabra, universitat que tutela la nostra Aula.

Josep Maria Jujol: l’arquitecte en el qual es reunia la creació imaginativa, l’extravagància i el reciclatge “avant-la-lettre”

Alt

JOSEP M. JUJOL I GIBERT, va ser un arquitecte modernista que va néixer a Tarragona el 16 de setembre del 1879, i va morir a Barcelona l'1 de maig del 1949. L'any 1904 va començar a col·laborar amb Antoni Gaudí. Des de 1908 fins al 1949 de manera intermitent va anar actuant a la ciutat i al Camp de Tarragona en diferents obres com l’església de Vistabella, la Parròquia de Guimerà, la Parròquia de Constantí, l'Ermita de Montferri,… i també diferents obres a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Veure per entendre: els misteris de la vida sota l’objectiu

Alt

A la conferència d’avui s’ha parlat de la imatge científica, de com els últims avenços ens ajuden a explicar com funciona la vida. I per fer això no cal anar a l’altra banda del món. Es pot fer molta ciència al mateix Arenys.

 

 

LA CONFERENCIANT

Montserrat Coll Lladó, arenyenca, investigadora en imatge científica. Investigadora que ja prometia quan estudiava a l’Institut els Tres Turons, on havia guanyat premis d’investigació a nivell de l’Estat Espanyol.

Camins i boscos: privats o públics?

Alt

Tenim més boscos, proporcionalment, que Canadà o Suïssa. I tot i que els territoris forestal representen el 64% de Catalunya (un 40% estrictament boscos), hi vivim d’esquena. La seva rellevància és triple per les seves funcions ambiental, social i econòmica. Avui en dia hi ha controvèrsia amb els camins i els boscos i cada cop hi ha més conflictes per a poder conjuminar aquestes tres funcions.

 

EL CONFERENCIANT