Conferències

Longevitat i societat. Quins efectes tindrà l'augment de l'esperança de vida?

Alt

Es parla de l'envelliment o de la durada de la vida com si fos una mala noticia. I el cert és que és bo. Vivim més anys. En aquests moments Catalunya es un dels llocs d’Europa on hi ha menys naixements però mai ha tingut tanta gent com ara. Som 8 milions. Arenys de Mar és la població més envellida del Maresme, amb un 22%. L’índex d’envelliment a Catalunya als anys 75 era el 40 i ara es el 142. El que no funciona és el sistema en que es gestiona aquest fet. Per tant s'ha d'adaptar i a més es un procés que ve impulsat per Europa. 

 

EL CONFERENCIANT

Lise Meitner, una física que mai no va perdre la seva humanitat

Alt

La protagonista d’avui, Lise Meitner (Viena 1878 – Cambridge 1968) es una dona extraordinària. Cap persona ha estat mes cops nominada a Premi Nobel com ella...19 vegades a Premi Nobel de Química i 29 vegades al de Física sense rebre el premi. La seva recerca tracta sobre la fissió nuclear o el descobriment de nous elements, com el 109, el Meitneri. L’epitafi de la seva tomba diu, com la conferència d’avui, «Lise Meitner, una física que mai va perdre la seva humanitat».

 

EL CONFERENCIANT

Paraules intraduïbles: un tresor del català

Alt

El conferenciant està preocupat per la llengua, car segons ell cada vegada es parla menys i ens adonem que el català que sentim va perdent paraules o trets fonètics. Tot i això costa que s’entengui que el català perilla. El català es una llengua com qualsevol altra amb uns trets característics i amb una gran riquesa de mots i locucions algunes de les quals són pràcticament intraduïbles.

 

EL CONFERENCIANT

El negre i la moda

Alt

La conferència va associada amb la visita guiada que es farà al Museu d’Arenys el dimecres 29 de maig, on hi ha l’exposició temporal Vestides de negre. Elegància, tradició i moda alternativa. El negre ha estat un color que ha representat el poder però també la pobresa, el dol i l'austeritat. Tècnicament ha estat un color difícil d'obtenir i es pot ben dir que ha revolucionat la moda.

 

LA CONFERENCIANT

Sílvia Ventosa Muñoz, llicenciada en Filosofia i Doctora en Antropologia Urbana.

Adriana Lecouvreur de Cilea, una obra mestra entre Verdi i Puccini

Alt

La conferència d’avui està relacionada amb la sortida que es farà el dilluns 17 de juny al Gran Teatre del Liceu per a veure l’òpera Adriana Lecouvreur. Pol Avinyó ha fet una introducció de l’esmentada òpera i ens ha donat  els elements per gaudir-la plenament. Una gran òpera plena de moments antològics i amb una producció bella i espectacular.

https://www.liceubarcelona.cat/ca/adriana-lecouvreur

 

EL CONFERENCIANT

10 coses que no veus a la televisió, però que hi són

Alt

En Joan Celdran ens ha explicat les deu coses que tenen en comú tots els programes bons de la televisió, però que alguna o altra manca en els mals programes. El primer que hi ha d'haver és una idea, una bona idea, Sense una bona idea no pot arrencar un projecte, tot i que les bones idees no sempre estan prou reconegudes o ben pagades.

 

EL CONFERENCIANT

Joan Celdran Danés, periodista i escriptor.

Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Cent anys d'Estellés: un poeta per a un poble

Alt

Josep Vicent Garcia Raffi de la Universitat de València ha realitzat la conferència sobre Vicent Andrés Estellés i ha estat acompanyat per Christelle Enguix, poeta valenciana, que ha recitat unes poesies.

Tot i que neix a Paris, Christelle Enguix viu part de la seva infantesa i joventut a la Safor, País Valencià. Ha publicat poemaris i alguns han estat traduïts a diverses llengües. Des de l’any 2013 viu a la nostra vila.

De cap a peus. Una tria de les millors obres NU de la història de l'art fins avui

Alt

La Mariona Millà ens ha ofert una exposició cronològica per tal de veure com l’ésser humà ha representat el nu al llarg de la història. I la representació des de les primeres imatges que es conserven ha estat diferent, depenent de les èpoques, la cultura, el moment polític o també de qui encarregava les obres.....formats diferents i tècniques diferents.

 

LA CONFERENCIANT

Els valors de la medicina

Alt

Estem al segle XXI i els qui som grans i hem viscut gran part del segle XX tenim tendència a oblidar com era abans la medecina. I no fa tant, a inicis del segle XX, la medicina no tenia res a veure amb la d’ara. Rarament curava. Hi havia pràctiques mèdiques com la sangonera. No hi havia vacunes no se sabia el que eren els microbis, no hi havia antibiòtics. Els hospitals eren hospicis coneguts com a cases de la mort, els cirurgians procedien de la barberia i les unitats psiquiàtriques eren manicomis. Com ha estat l’evolució fins avui en dia? ......

 

Presentació de treballs de recerca d'alumnes de Batxillerat

Alt

Hem introduit, en aquest curs, un nou format a les conferències habituals, es tracta que alumnes de batxillerat de l’Institut Els Tres Turons ens presentin els seus treballs de recerca.

Donem les gràcies a la coordinadora de batxillerat Neus Barris per acceptar la nostra proposta d'apropar la recerca de joves investigadors als nostres socis.

Avui els alumnes de l'Institut Tres Turons,  Irina Garcia, Caio Notari i Marçal Rebollo ens han exposat les seves investigacions.