VISITA GUIADA AL MNAC. FELIU ELIAS: LA REALITAT COM OBSESSIÖ

16/02/2023
Lloc: MNAC
Integrants de la visita guiada al MNAC

Un grup de 24 membres de l'aula visitarem l’exposició de Feliu Elias (Barcelona 1878 – 1948), pintor, humorista satíric i implacable crític d’art.

La mostra presenta les seves obres amb les signatures: Feliu Elias com a pintor, APA per a les caricatures i Joan Sacs per a les seves polèmiques crítiques.

Com a pintor va ser un autodidacte. La seva era una pintura silenciosa i penetrant,  aferrada a un realisme objectiu que cercava la perfecció i la contenció de l’emoció.

Combinava el retrat i la natura morta i situava al mateix pla el que és animat i inanimat.

Sota el pseudònim d’APA s’amaga el Feliu Elias més esquerrà,  republicà i anticlerical.

Com a Joan Sacs l’exposició permet recórrer les tensions entre els realismes i les avantguardes. Coneix l’impressionisme i fa que s’apropi a un art que explora noves visions de la realitat, tot i això reclama un retorn a la tradició i a l’Escola de Belles Arts.

Feliu Elias és el pare d’Elvira Elias, il·lustradora  que residí a Arenys de Mar fins a morir-hi l'any 2016. La dibuixant hi feu una donació d'algunes de les seves serigrafies i dibuixos, custodiades en un fons especial al Museu d'Arenys de Mar. L'any 2007 l'ajuntament de la vila li va organitzar un homenatge per celebrar els seus 90 anys.

L’Aula ha organitzat una conferència sobre l’Elvira Elias el 7 de març que anirà a càrrec de Joan Miquel Llodrà,