El dimarts 11 d’octubre de 2022, organitzat per l'Aula, tingué lloc la conferència..” Un nou repte pels museus del segle XXI, llocs de recerca, d’intercanvi d’idees i promotors de canvi social”..
Era la primera conferència del curs 2022-2023 que va ser seguida amb molt d’interès pels socis que van omplir totalment la sala Josep Maria Arnau i bona part de la sala noble de l’edificici Calisay.
La conferenciant, Teresa Macià i Bigorra, és Historiadora de l’art i responsable d’educació i d’activitats del Museu d’Història de Barcelona, per tant, una gran coneixedora de la temàtica de la conferència.
Es feu una visió general de com havien evolucionat els museus. Primer dedicats a les col·leccions, sovint de persones que feien donacions i a ser possible en edificis singulars i així deixaven la seva empremta a la posterioritat . Però dels museus com a aplecs d’objectes es passà a centrar-se en el públic o millor dit en els públics. Actualment la tendència és la de centrar-se en el relat.
Darrerament com mai en la història de la humanitat hem viscut grans transformacions com la revolució digital, la societat de la informació, les crisis econòmiques, les pandèmies, les migracions, la manca d’habitatge. Des dels museus podem ajudar a entendre i conscienciar. No només amb les exposicions, recitals o mostres. Sinó també a recercar i a explicar i a fer entendre temes com les noves majories urbanes, l’urbanisme, la pobresa, la salut i el benestar, la manca d’habitatge, el paper de les dones, els atemptats, les guerres.
La conferenciant emprà el final de la seva intervenció a posar exemples, especialment de la ciutat de Barcelona, d’aplicacions concretes d’aquest canvi que havien fet els museus per a esdevenir un lloc de reflexió i d’intercanvi d’idees.