El futur ja és aquí! La nova societat dels metalls,

08/11/2022
Conferenciant: Marc Campeny Crego
Lloc: Centre Cultural Calisay
Alt

Marc Campeny ens ha explicat la importància històrica, actual i de futur dels minerals. El canvi climàtic, els recursos escassos i la necessitat de nous minerals han estat el centre de la interessantíssima conferència.

 

El conferenciant

Llicenciat en Geologia i doctor en Ciències de la Terra per la Universitat de Barcelona. Actualment, treballa com a responsable del departament de mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Va ser professor de les àrees de mineralogia i jaciments minerals a la Facultat de Ciències de la Terra de la UB des del 2012 fins l'any 2020. La seva recerca engloba diferents camps relacionats amb la mineralogia, la petrologia i els jaciments minerals.

Participa en diferents projectes de recerca relacionats amb l'estudi del mantell terrestre i la distribució i acumulació d'alguns d'elements químics crítics per al procés de transició energètica com és el cas dels elements de les Terres Rares.

Precisament el passat mes de març ,Marc Campeny va ser mencionat a la prestigiosa revista National Geographic. La portada de la revista parlava de les Terres Rares i parlava d’ell com a geòleg expert en investigació de jaciments d’aquests elements.

 

L’ús dels minerals en la història

El Sistema Solar es va crear fa 4.570 milions d’anys i la Terra uns 4.500. Es comencen a crear els elements químics que coneixem i en diferents proporcions, el més abundant l’hidrogen i el que menys, l’urani.

Fa uns 3,7 milions d’anys apareixen els primers homínids, entrant fa 2,5 milions d’anys en l’edat de pedra. L’edat dels metalls és molt més propera, uns 7.000 anys. La humanitat fa servir metalls entre d’altres usos per a eines perquè van millor, Progressivament es va anar descobrint i emprant el coure, el bronze i el ferro, aquest darrer fa 3.200 anys. Al 1769  es va iniciar la revolució industrial gràcies als combustibles fòssils com el carbó. Al segle XX hi ha la revolució del petroli i amb ella va canviar el món. També es va començar a fer servir les centrals nuclears. Cada cop s’empra més i més petroli i més i més metalls, molts més elements de la taula periòdica.

I al segle XXI que ha passat?

S’ha desenvolupat internet, els mòbils, les pantalles planes, les videoconferències ,la fibra òptica, el 5G, i cada cop més i més consum i més i més emissions de CO2. El model energètic carbó/petroli genera CO2  i augmenta el canvi climàtic. La concentració mitjana diària de diòxid de carboni a l’atmosfera és actualment de 415 ppm. Arribar a 450 és un límit màxim que no hauríem d’arribar.

Hi ha cada cop més consciència que cal actuar contra el canvi climàtic i per això s’organitzen periòdicament les COP, organitzades per l’ONU. La Unió Europea va establir el Pacte Verd Europeu amb l’objectiu que al 2050 Europa sigui el primer continent climàticament neutre.

Però això serà factible? Hi haurà prou electricitat? I metalls? Els avenços tecnològics també han anat aparellats amb l’ús d’elements nous com el liti, el cobalt, el níquel, el grafit i les terres rares.

Hem de consumir més metalls si volem complir el que diu la Unió Europea. Però on estan aquests metalls? En té Europa? La realitat és que Europa ha d’importar. Un cotxe elèctric disposa de bateries que tenen uns 20Kg de liti. Però el liti s’ha d’importar de Zimbawe, Australia, Brasil, Xile....

I pel que fa a les terres rares, aquests minerals s’empren als repetidors de fibra òptica  o els llums led. I on podem trobar les terres rares? Doncs a la Xina, Austràlia, Groenlàndia,..

 

El futur

Cal potenciar el reciclatge i hi ha esperances de trobar minerals als fons del mar o de trobar solucions en l’agromineria o qui sap si en el futur trobar minerals en altres planetes.

Altrament , no cal dir-ho, també es pot plantejar un canvi de model...però estem disposats a renunciar als mòbils? A la fibra òptica? A....?