La guerra a Ucraïna

18/10/2022
Conferenciant: Lluís Caelles Garreta
Lloc: Centre Cultural Calisay
Alt

Lluís Caelles és periodista de TV3 i ha fet 4 viatges a Ucraïna des que va esclatar la tensió i la posterior invasió d'Ucraïna per part de Rússia. La seva experiència i la seva visió com a periodista han estat altament enriquidores.

Una mica de geografia

La zona del Dombàs és a l’est d’Ucraïna a la frontera amb Rússia. Inclou les regions (óblasts) de Donetsk i de Lugansk i les ciutats més importants són Donetsk, Lugansk i Mariúpol. Per altra banda Crimea és una península situada a la costa septentrional del Mar Negre.

Una mica d’història

Ucraïna fou estat independent de la Unió Soviètica (URSS) l’any 1991. L’any 2013 el president Yanukóvich va rebutjar l’acord negociat d’Associació entre Ucraïna i la Unió Europea i va decidir enfortir els lligams amb Rússia. Això va provocar les protestes conegudes com l’Euromaidan i a la fi l’enderrocament del president pro rus. Rússia no va acceptar de bon grat aquesta situació i, l’any 2014, va envair Crimea i va encendre el foc de la guerra del Dombàs entre els separatistes prorussos i Ucraïna. Guerra que ha causat uns 15.000 morts. El febrer del 2022 Rússia va decidir entrar directament a Ucraïna tot ocupant les zones en conflicte.

 

El conferenciant va reconèixer que aquesta guerra havia contradit els plantejaments que es tenien de bell antuvi.

Que Rússia no envairia. Que tot i que els Estats Units ho avisaven reiteradament no es creia que s’arribaria a produir la invasió. I és que els antecedents de veracitat dels “americans” com els que van propiciar la invasió de l’Irak i les armes de destrucció massiva feien sospitar que Rússia anava de “farol”.

Que la guerra havia de ser cibernètica, atacant centres de comunicació o d’energia i finalment envair per terra. Doncs no. Ens vam trobar amb una guerra amb morts, sang i molt dolorosa.

Que la guerra havia de durar molts pocs dies i que en un no res s’arribaria a Kiev. Han passat uns mesos i mai s’ha arribat a la capital.

 

Perquè les previsions han fallat?

Hi ha diverses raons que es poden resumir en les següents:

  • El president Zelenski ha estat un gran líder del seu país. Els primers dies de guerra va rebre l’oferiment de marxar del país i liderar la resistència des de fora. No obstant, va decidir quedar-se i resistir.
  • La capacitat militar. No és la que es podia preveure. Per exemple, els ucraïnesos disposen de míssils antitancs molt eficaços. Els russos han descobert que són molt vulnerables especialment a les ciutats. L’exèrcit rus ha estat sobrevalorat descobrint-nos una molt mala logística i poca efectivitat.
  • La moral dels soldats. Els russos no sabien perquè anaven a la guerra. Els ucraïnesos estan convençuts de la seva lluita i que guanyaran, fins i tot que recuperaran Crimea.

 

La cobertura de TV3

D’entrada cal afirmar que tv3 ha estat a l’alçada de les circumstàncies. La seva cobertura ha estat molt lloada. Quin és el secret?

                D’entrada ser-hi. En determinats moments Tv3 va tenir periodistes al Dombás, a Kiev i a la frontera amb Polònia que eren els llocs on succeïen els fets importants.

                Tecnològicament es va poder aconseguir fer les connexions i amb bona qualitat. Hi va haver llum, cobertura i internet.

                El recolzament de tv3 als enviats a Ucraïna la qual cosa genera confiança. Fins i tot quan s’ha tornat hi ha hagut la possibilitat de disposar d’un reforç psicològic.

               El conferenciant ha estat 4 cops a Ucraïna des que va esclatar la guerra. Els dos primers viatges varen ser una crònica de la normalitat mentre que al tercer ja es veia que la tensió anava en augment (de 200 incidents diaris al Dombàs es va passar als 2000 diaris) i allà els va enganxar la invasió russa.

 

Com és una guerra?

El conferenciant explica que en aquesta guerra no han estat mai al front (no els van donar permís) i que quan no hi ha alarmes o explosions la gent mira de continuar fent una vida normal com obrir les botigues o anar a treballar. Però que allà on han passat els russos hi ha un rastre de destrucció impressionant. Morts gratuïtes, tortures, violacions, paranoies militars, atacs a objectius civils, tot això són crims de guerra i els indicis hi són.

 

Què passarà?

Ningú no ho sap. Sí que sabem que aquesta guerra ha aconseguit  que l’OTAN es reforci , unir Ucraïna, la Unió Europea ha funcionat com una, Alemanya ha reaccionat enviant material militar i els Estats Units han compartit intel·ligència militar.

No sembla que sigui bo posar a Putin contra les cordes, ell i altres com ell, no han entès el desmembrament de la Unió soviètica ni que l’OTAN arribés, com sembla s’havia promès, a les seves portes. Ara, al capdavant de les forces russes hi ha el carnisser de Mariúpol essent una incògnita com actuarà. I Putin s’atrevirà amb les armes nuclears o és previsible una revolta dins Rússia?