Lise Meitner, una física que mai no va perdre la seva humanitat

04/06/2024
Conferenciant: Xavier Roqué Rodríguez
Lloc: Centre Cultural Calisay
Alt

La protagonista d’avui, Lise Meitner (Viena 1878 – Cambridge 1968) es una dona extraordinària. Cap persona ha estat mes cops nominada a Premi Nobel com ella...19 vegades a Premi Nobel de Química i 29 vegades al de Física sense rebre el premi. La seva recerca tracta sobre la fissió nuclear o el descobriment de nous elements, com el 109, el Meitneri. L’epitafi de la seva tomba diu, com la conferència d’avui, «Lise Meitner, una física que mai va perdre la seva humanitat».

 

EL CONFERENCIANT

Xavier Roqué Rodríguez, és professor d'Història de la ciència a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del departament de Filosofia de l’Institut d’ Historia de la Ciència.

Físic de formació, es doctorà en Història de la ciència i realitzà estades post doctorals a Cambridge i a París. Ha estat professor visitant a les universitats de Cambridge i Uppsala .

La seva recerca tracta sobre la física contemporània i les relacions entre ciència, cultura i gènere.

Ha publicat treballs sobre la història de la radioactivitat, la relativitat i la física quàntica, i ha editat i traduït, al castellà o al català, clàssics de la física com ara d’ Albert Einstein. La relativitat a l’abast de tothom, entre d’altres obres.

Ha editat, juntament amb Néstor Herran, el volum La física en la dictadura. Físicos, cultura y poder en España, 1939–1975. 

Actualment dirigeix un projecte de recerca sobre «Física, cultura i política a Espanya» i coordina el màster d'Història de la ciència. Ciència, història i societat (UAB-UB).

L’any 2023, va ser nomenat membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans.

 

BIBLIOGRAFIA RECOMANADA PER LA BIBLIOTECA D'ARENYS DE MAR

 

 

 

  • Miglietta, Alessio A. Mujeres en la ciencia : matemáticas, físicas, químicas, astrónomas, biólogas, doctores en medicina, lingüístas... Madrid : Tikal, [2022]. ISBN 9788499285030.
    https://aladi.diba.cat/record=b2014036~S91*cat

 

  •  Preston, Diane. Antes de Hiroshima : de Marie Curie a la bomba atòmica : [la vertiginosa carrera por el desarrollo de las armas de destrucción massiva]. Barcelona : Tusquets, 2008. ISBN 9788483830598.
    https://aladi.diba.cat/record=b1507320~S91*cat