Paraules intraduïbles: un tresor del català

28/05/2024
Conferenciant: Jordi Badia Pujol
Lloc: Centre Cultural Calisay
Alt

El conferenciant està preocupat per la llengua, car segons ell cada vegada es parla menys i ens adonem que el català que sentim va perdent paraules o trets fonètics. Tot i això costa que s’entengui que el català perilla. El català es una llengua com qualsevol altra amb uns trets característics i amb una gran riquesa de mots i locucions algunes de les quals són pràcticament intraduïbles.

 

EL CONFERENCIANT

Jordi Badia Pujol, filòleg i corrector de català que ha treballat en editorials i mitjans de comunicació com ara TVE CatalunyaTelevisió de Catalunya i el setmanari El Temps.

Actualment, és cap d'estil del mitjà d'informació digital Vilaweb on, a més, publica regularment articles de divulgació lingüística a la secció «Ras i curt» per tal que els lectors facin un ús més precís i genuí del català.

Ha publicat llibres , en destaquem d’entre d’altres Salvem els mots (2021), un llibre que recull dues-centes paraules i expressions de la llengua catalana que estan en perill d'extinció perquè han estat arraconades per la pressió del castellà, o bé perquè formes sinònimes, sovint no tan precises, n'han acabat ocupant l'espai genuí.

El 2023 es va publicar No val a badar, un llibre en què mostra la riquesa i l'autenticitat de la llengua per mitjà d'una selecció de més de cent paraules que no tenen fàcil traducció a les altres llengües de l'entorn.

 

 

BIBLIOGRAFIA RECOMANADAPER LA BIBLIIOTECA D'ARENYS DE MAR

  • Beltran, Antoni. Ensenya’m la llengua : vocabulari i llenguatge popular al voltant de la salut, els remeis i les malalties. Maçanet de la Selva : Gregal, 2018. ISBN 9788417082680.
    https://aladi.diba.cat/record=b1891907~S91*cat