El 18 de gener 28 arenyencs de l’Aula vàrem visitar dues exposicions, una al matí al Recinte de l’Escola Industrial de Barcelona i l’altra a la tarda a l’Exposició temporal Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat en el Museu del Disseny. El dinar fou en el mateix recinte del Museu.
Visita guiada amb Joan Miquel Llodrà al Recinte de l’Escola Industrial de Barcelona.
L'Escola Industrial (antiga Fàbrica Batlló) és un conjunt d'edificis que ocupa quatre illes entre els carrers Comte Urgell, París ,Viladomat i Rosselló.
Aquest conjunt, que va ser reconvertit a començament del segle xx en l'Escola Industrial, depèn íntegrament de la Diputació de Barcelona.
Té els seus orígens en la gran fàbrica de filatures de cotó creada pels germans Batlló i Barrera, una família d'empresaris olotins del tèxtil que van treballar a Barcelona a la primera meitat del segle xix.
Al conjunt hi ha edificis de diverses cronologies i variacions tipològiques que es corresponen amb dues grans fases constructives; la més antiga amb projecte de Rafael Guastavino i Moreno entre 1868 i 1870 i la segona cap al 1927, obra de Joan Rubió i Bellvé. De la primera època es troba catalogat l'anomenat "Edifici del Rellotge" (en origen edifici dels telers), i de la segona el cos central d'entrada, l'Escola d'Arts i Oficis i la Residència d'estudiants amb capella. Aquests dos espais no es varen poder visitar, atès que estan en obres.
Curiosa va ser la visita a la gran xemeneia del recinte. Una passejada per tot el recinte ens va permetre veure aquesta illa en mig de l’eixample reconvertida en un gran espai d‘educació i cultura en el decurs de la seva història.
Per acabar ens mostraren l’Arxiu on es conserva una part de la documentació que generen els diferents equipaments a l’espera del seu dipòsit definitiu a l'Arxiu General de la Diputació de Barcelona que s’encarreguen de preservar, conservar i posar a l'abast de tothom el patrimoni documental i bibliogràfic de la institució.
Visita guiada amb Pilar Vélez, comissària, conjuntament amb Martí Boada, a l’Exposició temporal del Museu del Disseny de Barcelona: Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat.
Aquesta exposició, centrada en la fusta com a material clau al servei de l’evolució cultural humana, presenta una àmplia visió històrica que porta, però, a l’actualitat, dedicant un gran àmbit a les aplicacions actuals de la fusta (disseny aplicat a la construcció, automòbils, aeronàutica, tèxtils, acústica, salut, energia...)
Tota la mostra està basada en pro de la sostenibilitat del planeta.
L’exposició està plantejada des de l’òptica del disseny, fixa l’atenció en els objectes de fusta que al llarg del temps han significat un punt d’inflexió en la vida humana fins arribar al segle XXI.
En les darreres dècades, després d’una etapa de substitució de la fusta per altres materials en diversos terrenys, s’està recuperant i es potencia el disseny i l’arquitectura en fusta com a eina clau per a poder mantenir la qualitat de vida del planeta, i aturar la crisi mediambiental actual.