Un grup de 25 membres de l’Aula visitarem l’exposició de Paul Klee , pintor nascut i mort a Suïssa (Münchenbuchsee 1879- Muralto 1940).
Va formar part dels moviments de l’avantguarda europea que han definit el cànon de l’art modern.
Una de les vies que va seguir per articular la singularitat de la seva obra va ser l’observació i estudi dels fenòmens naturals.
Klee pertanyia a la cultura humanista de tradició germànica, tant pel que fa pensament i a la literatura com pel que fa a l’art. Per això, l’empremta de Goethe, autor del llibre La Metamorfosi de les plantes i Teoria dels colors va ser cabdal per a l’artista i és la clau per entendre la seva relació amb la natura.
L'exposició es desplega en apartats que proposen un itinerari cronològic per la visió de la natura de Klee. El primer àmbit, en els anys de formació, la seva curiositat per la forma i l' expressió artística el van portar a estudiar minuciosament el seu entorn més immediat. Vàrem veure dibuixos primerencs produïts entre 1883 i 1911.
L'interès de Paul Klee per descobrir les dinàmiques naturals va anar desenvolupant-se posteriorment, en els anys que van transcórrer des de la Primera Guerra Mundial fins a la seva arribada a la Bauhaus com a professor. La natura com a enigma i evasió (1912-1920) és el títol del segon àmbit, on es reuneixen olis, aquarel·les i dibuixos en què la contemplació de la natura es va convertir en un instrument amb el qual sobreviu els difícils moments que li va tocar viure.
L'anàlisi dels fenòmens naturals (1921-1931), la tercera secció, presenta unes setanta peces entre obres, materials pedagògics i col·leccions d'objectes naturals com herbaris i conxes marines que li van servir de camp d'estudi.
La mostra es complementa amb treballs d'altres artistes que també van investigar aspectes de la natura, a més d'un recull de treballs de dones artistes coetànies que no van rebre l'atenció ni el tracte que mereixien
L’exposició consta de pintures, dibuixos, documentació i objectes naturals procedents, principalment, dels fons del Zentrum Paul Klee de Berna.