Conferències

Cada ferida la sang d’un poema: vida i poesia en Salvat-Papasseit

Alt

Enguany fa cent anys que Joan Salvat-Papasseit  (Barcelona, 16 de maig de 1894 - 7 d'agost de 1924) va morir a Barcelona, és l'any Salvat Papasseit.  Va ser un escriptor barceloní d'extracció humil, esperit rebel i altament autodidacte. Considerat un dels principals poetes d'avantguarda en català.

 

LA CONFERENCIANT

Ciceró, oratòria i filosofia al servei de la política

Alt

El ciceronisme és una actitud davant la vida que passa pel bon ús de la paraula. La paraula, el llenguatge humà, és el que ens ha fet humans. Cada persona gaudeix de tanta realitat com el seu llenguatge li permet tot i que en general no se li dona la importància que té, que és molt més que la gramàtica, també és conversa i és literatura. Ciceró es un dels millors empradors de la capacitat expressiva humana a través del llenguatge. Va ser orador i filòsof al servei de la seva gran passió última que era la política.

 

EL CONFERENCIANT

Un món en guerra? Present i futur dels conflictes armats del segle xxi

Alt

Ens trobem en un mon que no invita a tenir molt d’optimisme però això no vol dir que ens haguem de deprimir. Tot i que hem viscut un període dels darrers 50 anys marcats per l’estat benestar veiem com a nivell internacional aquesta sensació es va apagant de mica en mica, el canvi climàtic, els conflictes entre estats i les guerres... La guerra, que es inherent a les societats humanes i que sempre n’hi ha hagut. Els 2023 ha estat l’any amb major nombre de conflictes d’ençà de la segona guerra mundial. Quins són els principals conflictes d'avui en dia i com poden evolucionar?

 

Novetats i fronteres en la cosmologia des dels telescopis espacials d’avui

Alt

Des del punt de vista cosmològic estem envoltats de coses invisibles perquè estan lluny i son massa petites. També, molts objectes estel·lars no admeten llum dins l’espectre visible i, finalment, el 96% de l’univers està compost per matèria que no interacciona amb la llum, la dita matèria fosca o univers invisible. Heus ací la importància de com son i seran els telescopis espacials en la recerca cosmològica.

 

EL CONFERENCIANT

David Jou i Mirabent  físic i poeta, autor d’una àmplia obra literària, assagística i científica.

De pagesos a cotoners. La industrialització de Catalunya, el tèxtil i el món de les Colònies

Alt

Aquesta conferència  està lligada amb la sortida de la setmana vinent, el dimecres dia 30,  a la Colònia Vidal, antiga colònia tèxtil situada al municipi de Puig-reig (Berguedà).

 

 

EL CONFERENCIANT

El nostre conferenciant, Joan Anton Vidal Planells, secretari de la Fundació Vidal, pertany a la  família de la Colònia.

Economista, filador, estampador, patronista, dissenyador de teixits, d’estampats i de roba de punt.

Arquitectura social

Alt

La conferenciant ens parla des de la seva experiència especialment viscuda a Ciutat Vella. Podem afrontar la vida tancats en nosaltres mateixos o pensant que estem en un entorn en que tots ens necessitem. Alhora no podem perdre les administracions les quals són nostres. Necessitem fer un nou pacte social amb noves lleis com les que fan referència a l’habitatge.

 

LA CONFERENCIANT

Arenys de Mar 2050: Com i cap on camina el món on vivim

Alt

Els humans tenim obsessió en fer plans i voler endevinar el futur. Des de Nostradamus o Orwell amb el seu llibre 1984, volem fer projeccions, planificacions i endevinar el futur. Com ens imaginem com serà el 2050?, que és la nova fita de referència, que hi haurà? serà millor? pitjor? diferent? Si mirem des del segle XIX, les grans dades han estat positives, menys pobresa, més educació, més democràcia, més salut….però i al 2050? En Marc Campeny en aquesta conferència ens presenta els reptes més importants que tindrem els propers anys.

EL CONFERENCIANT

Tot a punt per a un nou curs

Alt

Obertes les inscripcions. Podeu fer la vostra inscripció els dimarts de setembre i octubre de 10h a 12h del matí  a la secretaria de l'Aula (Riera Pare Fita, 31, 2a Planta. Edifici d'entitats del Calisay).

 

Longevitat i societat. Quins efectes tindrà l'augment de l'esperança de vida?

Alt

Es parla de l'envelliment o de la durada de la vida com si fos una mala noticia. I el cert és que és bo. Vivim més anys. En aquests moments Catalunya es un dels llocs d’Europa on hi ha menys naixements però mai ha tingut tanta gent com ara. Som 8 milions. Arenys de Mar és la població més envellida del Maresme, amb un 22%. L’índex d’envelliment a Catalunya als anys 75 era el 40 i ara es el 142. El que no funciona és el sistema en que es gestiona aquest fet. Per tant s'ha d'adaptar i a més es un procés que ve impulsat per Europa. 

 

EL CONFERENCIANT

Lise Meitner, una física que mai no va perdre la seva humanitat

Alt

La protagonista d’avui, Lise Meitner (Viena 1878 – Cambridge 1968) es una dona extraordinària. Cap persona ha estat mes cops nominada a Premi Nobel com ella...19 vegades a Premi Nobel de Química i 29 vegades al de Física sense rebre el premi. La seva recerca tracta sobre la fissió nuclear o el descobriment de nous elements, com el 109, el Meitneri. L’epitafi de la seva tomba diu, com la conferència d’avui, «Lise Meitner, una física que mai va perdre la seva humanitat».

 

EL CONFERENCIANT